SOKAK BASKETBOLU

SOKAK BASKETBOLUN DA ŞÖLEN YILI…

 

2012-2013 Basketbol sezonun da başarılı bir sezonu arkada bırakan Basketbol İl Temsilciliği;Temmuz-Ağustos 2013 aylarında üç STREETBALL Turnuvasına ev sahipliği yapacak.

16-24 Temmuz 2013 (OKAN ÜNİVERSİTESİ 5.Sokak Basketbol Turnuvası)
30-31 Temmuz 2013 (ADİDAS 3X3 Türkiye Turu Çanakkale ayağı)
12-19 Ağustos  2013 (20.STREETBALL Turnuvası İl Temsilciliği)


ADİDAS 3X3 TÜRKİYE TURU ÇANAKKALE AYAĞI

Türkiye Basketbol Federasyonu 3×3 Basketbol heyacanını düzenleyeceği TBF 3X3 Türkiye Turu 30-31 Temmuz 2013 tarihleri arasında Çanakkale de yapılacak.Çağlar Kaynak semt sahasında.. ev sahipliğini yapacağı 3×3 organizasyonun da başarılı olan takımlar Türkiye Şampiyonasına katılma hakkı elde edecekler.BÜYÜK(1994-) GENÇ(1995-1996) YILDIZ(1997-1998) Doğumlu Erkek ve Kız takımlarının katılacağı bu organizasyonun kayıtları GHİM ve Çağlar Kaynak Semt sahasında kurulacak olan stantlardan kayıt yaptırabileceklerdir. (16-29 Temmuz 2013 tarihleri arası Saat 20:00)

Heyecanlı, kentsel ve yenilikçi bakış açısı ile 3×3 Basketbol, dünyanın her yerinde oynanan farklı formatlardaki sokak basketbolundan esinlenerek geliştirilmiştir. FIBA tarafından desteklenen bu maçlarda üç kişilik iki takim standart bir yari saha içerisinde birbirleri ile karşılaşıyor.


3×3 Basketbol, uluslararası bir yarışma formatında ilk defa basarili bir şekilde 2010 yılında Singapur’da düzenlenen Gençlik Olimpiyat Oyunları’nda (YOG) yer almıştır.

2013’te FIBA 3×3 World Tour’un ikinci sezonu düzenleniyor olacak ve dünyanın en kozmopolit şehirlerinden çeşitli takımlar turnuvalarda birbirleri ile kıyasıya mücadele ederek FIBA 3×3 World Tour Finali’nde ulaşmaya çalışacaklar.

FIBA 3×3 basketbolu geliştirmek adına kurucu ortakları olan Nike, Samsung ve malzeme tedarikçileri Sport Court ve Schelde ile beraber çalışmaktadır.

3×3 Basketbol hakkında daha fazla bilgi için,

fiba.com/3×3,

twitter.com/3x3planet,

youtube.com/3x3planet

sitelerini ziyaret edebilir veya 3×[email protected] ile iletişime geçebilirsiniz.

www.tbf.org.tr 3×3 ADİDAS Türkiye turu.. 

GENEL AÇIKLAMALAR

3×3 Oyun Kurallarında aksi belirtilmedikçe, Basketbol Resmi Kuralları ve Resmi Yarışma Yönergesi’nin ilgili hükümleri geçerlidir. Oyun sırasında meydana gelecek ve kurallarda açıkça belirtilmemiş tüm konularda karar verme yetkisi maçın hakemindedir.

Her takım ilan edilen maçın başlama saatinden 20 dakika önce, organizasyon yetkilisine oyuncu listesi ile birlikte lisansları teslim etmelidir.

Her maç öncesi tanıtım seremonisi yapılması önemle tavsiye edilir. Seremoni sırasında oyuncular tek tip kıyafet ile hazır bulunmak zorundadır.

MADDE 1: SAHA

Oyun, Basketbol Resmi Kuralları’ nda belirtilen ölçülerde, yarı sahada, tek pota ile oynanır.

Oyun sahasında, serbest atış çizgisi(5.80m), 2 sayı çizgisi(6.75m) ve şarjsız yarım daire alanı bulunur.

MADDE 2: TAKIMLAR

Her takım 3 asil ve 1 yedek olmak üzere 4 oyuncudan oluşur.

MADDE 3: MÜSABAKA GÖREVLİLERİ

1 hakem, süre ve sayı görevlisinden oluşur.

Not: Organizatör isterse 2 hakem atayabilir.

MADDE 4: OYUNUN BAŞLAMASI

4.1: Her maçtan önce, her iki takım da aynı anda ısınır. Isınma süresi 3 dakikadır.

4.2: Hangi takımın ilk pozisyonu alacağını para atışı belirler. Para atışını kazanan takım, oyunun başında ilk topa sahip olma veya olası bir uzatma periyodunda ilk topa sahip olma pozisyonlarından birini seçer.

4.3: Oyunun başlaması için; sahada, her takımdan 3 oyuncunun hazır bulunması gerekir.

MADDE 5: SAYI ve DEĞERİ

5.1: Üç sayı çizgisi içinden (2 sayı bölgesi) kullanılan her başarılı şut 1 sayı olarak değer kazanır.

5.2: Üç sayı çizgisi dışından (3 sayı bölgesi) kullanılan her başarılı şut 2 sayı olarak değer kazanır.

5.3: Her başarılı serbest atış 1 sayı olarak değer kazanır.

MADDE 6: OYUNUN SÜRESİ VE KAZANANI

6.1: Oyun, 10 dakikalık bir periyot üzerinden oynanır. Başarılı her şuttan sonra, topun ölü olduğu durumlarda ve serbest atışlarda süre durdurulur. Başarılı her şuttan sonra maça sayı yiyen takım devam eder, top hücum edecek takımın eline geldiğinde süre yeniden çalışmaya başlar.

6.2: İlk olarak hangi takım 21 sayı veya fazlasına ulaşır ise, oyun normal süresinin sonuna gelinmiş olmasa bile maçı kazanır. Bu kural sadece oyunun normal süresi içinde uygulanır, olası bir uzatmada uygulanmaz.

6.3: Eğer normal süre eşit skor ile biterse, ekstra uzatma periyodu oynanır. Uzatma periyodu başlamadan önce 1 dakikalık ara verilir. Uzatma periyodunda ilk 2 sayı kazanan takım, maçı kazanır.

6.4: Eğer bir takım, maçın başlama saatinde, sahada 3 oyuncu ile oynamaya hazır bulunamazsa, maçı hükmen kaybeder.

Not: Eğer oyun saati kullanılabilir değilse, oyun süresi organizatörün kararına bağlıdır. FIBA, 10dakika/10sayı, 15dakika/15sayı, 20dakika/21sayı limitlerini önerir.

MADDE 7: FAULLER ve SERBEST ATIŞLAR

7.1: Takım faul limiti 7 fauldür. Takım faul limitine ulaşan takımın yaptığı her faul 1 serbest atış ile cezalandırılır.

7.2: Oyuncu faul limiti 4 fauldür. Oyuncu faul limitine ulaşan oyuncu, oyun dışı kalmış olur.

7.3: Üç sayı çizgisi içinde (2 sayı bölgesi), atış halindeki oyuncuya yapılan her faul, 1 serbest atış ile cezalandırılır.

7.4: Üç sayı çizgisi dışında (3 sayı bölgesi), atış halindeki oyuncuya yapılan her faul, 2 serbest atış ile cezalandırılır.

7.5: Atış halindeki oyuncuya yapılan ve başarılı şut ile sonuçlanan her faul, 1 serbest atış ile cezalandırılır.

7.6: Teknik faul, sportmenlik dışı faul, diskalifiye edici faul 2 serbest atış ile cezalandırılır.

MADDE 8: HUCÜM SÜRESİ

8.1: Sayı yapmaya çalışırken aktif olarak oynamaktan kaçınmak, zaman geçirme eğiliminde olmak ihlaldir.

8.2: Eğer sahada şut saati donanımı varsa, takım 12 saniye içerisinde şut atmalıdır. Şut saati top hücum eden takımın elinde olduğu an çalışmalıdır.

8.3: Eğer sahada şut saati donanımı yoksa ve takım sayı yapmak için yeterince çaba harcamıyorsa, hakem takımın hücum etmek için son 5 saniyesi kaldığı yönünde bir uyarıda bulunarak, saymalıdır.

MADDE 9: OYUNUN OYNANMASI

9.1: Başarılı sahadan veya son – tek serbest atıştan sonra;

Sayı yiyen takım, pas atarak veya top sürerek 3 sayı çizgisi dışına çıkar, çemberleri birleştiren hayali çizgi üzerinden maça devam eder.

Defans takımının çember altındaki şarjsız yarım daire alanında oynamasına izin verilmez.

9.2: Başarısız sahadan veya son – tek serbest atıştan sonra;

Eğer hücum takımı ribaunt alırsa, 3 sayı çizgisinin dışına çıkmadan oyuna devam edebilir.

Eğer savunma takımı ribaunt alırsa, 3 sayı çizgisinin dışına çıkmalıdır.

9.3: Bir top çalma veya top kaybından sonra;

Eğer 3 sayı çizgisi içinde (2 sayı bölgesi) bir top çalma veya top kaybı meydana gelmişse, hücum edecek takım pas veya top sürme ile 3 sayı çizgisinin dışına çıkmalıdır.

9.4: Herhangi bir ölü top, ihlal veya faul durumundan sonra, 3 sayı çizgisi dışında, çemberleri birleştiren hayali çizgi üzerinden oynamaya devam edecek olan takım oyuncusunun topu savunma yapacak olan takım oyuncusundan alması gerekir.

9.5: Oyuna 2 sayı çizgisi dışından başlayacak olan oyuncu, çizgiye basamaz ve/veya ayaklarından ikisi veya herhangi biri 2 sayı çizgisinin içinde olamaz.

9.6: Herhangi bir paylaşılamayan top kararında, savunma takımı topa sahip olur.

MADDE 10: KENDİLİĞİNDEN YENİLGİ

Sahada herhangi bir nedenle 2 oyuncudan az oyuncuyla kalan takım maçı kendiliğinden kaybeder. Bu durumda eğer bu takım geride ise maç skoru aynen kaydedilir, eğer önde veya berabere ise maç skoru 0 – 2 aleyhine kaydedilir. Maçı kendiliğinden kaybeden takım 1 puan alır.

MADDE 11: HÜKMEN YENİLGİ

Aşağıdaki durumlarda takım hükmen mağlup sayılır;

o İlan edilen maçın başlama saatinde sahada en az 3 oyuncu ile hazır bulunmamak.
o Maç başladıktan sonra sahadan çekilmek.
o Kavga etmek veya kavgaya sebebiyet vermek sureti ile maçın tamamlanamamasına neden olmak. Eğer her iki takımın da, hakem kanaatince, kavgaya sebebiyet vermek sureti ile maçın tamamlanamamasına neden olduğu belirlenirse her iki takım da hükmen yenilmiş olur.
Maç skoru 20 – 0 hükmen kaybeden takımın aleyhine kaydedilir ve hükmen yenilen takım puan alamaz. Hükmen yenilen takım turnuvadan ihraç edilir.

MADDE 12: OYUNCU DEĞİŞİKLİĞİ

Yalnızca top ölü olduğunda ve takım kaptanının talebi ile oyuncu değişikliğine izin verilir.

MADDE 13: MOLALAR

Her takıma 1 adet, 30 saniyelik mola hakkı tanınmıştır. Sadece takım kaptanı top ölü olduğu bir zamanda mola isteyebilir.

Post Author: Çanakkale Basketbol